pátek 22. května 2015

OI Klub - Návštěva Bílého sklepa u Adámků v květnu 2015

I letos proběhl tradiční víkend v moravském sklípku u Adámků. Sice nás bylo tentokrát o něco méně, ale přesto panovala přátelská atmosféra. Přijeli jsme v pátek večer a po domluvě jsme se po menší večeři rovnou pustili do degustace. Zkoušeli jsme toho relativně hodně, hlavně tedy z bílých vín. Sice jsme měli i několik červených a růžových vín, ale šlo znát, že na ně nebyl kladen důraz.
Pan Adámek se vyznačoval květnatou mluvou a častými poetismy. Tu a tam se zastavil, aby vyprávěl anekdoty nebo vtipy. Ke každému vzorku měl velmi výstižný popis, který nám víno zafixoval v paměti. Degustace s ním byla prostě zábava. Po projití sklepu a archívu jsme se vrátili s kořistí nahoru do tepla a tam se bavili do ranních hodin. I zde nám dělal pan Adámek společnost. Kolem jedné nás opustil a my následně hráli společenské hry.
Další den jsme jeli na výlet k Heiligersteinu v nedalekém Rakousku, který je známý pro údajné zázračné vlastnosti. Poté jsme se krátce stavili u hradu Hardegg a nakonec se podívali na hraniční přechod. Následně jsme se vrátili do Čech. Odpoledne jsme v místní hospodě sledovali hokej. Přes naše nadšené fandění skončil náš zápas s Kanadou neúspěchem. Večeřeli jsme grilovaný hermelín, maso a chleby s výbornou škvarkovou pomazánkou.
Večer přijeli další hosté z Polska, se kterými jsme se brzo spřátelili. Společně jsme opět zašli do sklípku, kde jsme vyzkoušeli vzácný kousek z roku 1995. Přiznám se, že se v tom jako amatér tolik nevyznám, ale ochutnávali jsme ho s úctou. Poté jsme se bavili s Poláky. Nejprve trochu nesměle česky, pak ale naplno anglicky.
Ráno v neděli jsme si sbalili věci a šli do sklípka potřetí, tentokrát nakoupit vína, co nás za předešlé dva dny zaujala. Přiznám se, že ačkoliv jsem to neplánoval, osobně jsem skončil s třemi láhvemi. Náš výběr vín však byl krátký oproti našim polským kolegům, kteří si domů brali přes 40 lahví. V pozdě odpoledních hodinách jsme přijeli do Prahy. Byla to výborná zkušenost s dobrou partou.

Long Hoang Nguyen 

Žádné komentáře:

Okomentovat